Klippt med vändning i kanten

Jag har ju rätt mycket mattrasor som jag fått, mycket är välgjorda trasor, annat lite mindre så. Just idag så tog jag en trasboll som hade rivits med vändningar i kanten.

Metoden är effektiv, du får en lång sammanhängande remsa när du sen ska väva. Dock blir det ofta lite knöligt när man kommer till dessa vändningar i väven. — Läs vidare » “Mattrasor: Hur ska man tänka med mönstrade tyger?”

Det material som syns på bilden, plus lite till, är det jag försöker gå igenom och sortera

Ja, det beror självklart på hur mycket man väver med just mattrasor. Om man som mig väver mycket trasmattor behövs hel del.

Jag har genom åren samlat på mig rätt mycket mattrasor. Somligt har jag fått färdiga i nystan och andra har jag rivit eller skurit själv från gamla lakan och påslakan. — Läs vidare » “Mattrasor – Hur mycket behöver man?”

Provväv med spiralmönster i blekt och oblekt garn efter tvätt med fyrkantig ruta markerad i avvikande färg.

Hittade garn på Erikshjälpen i Hedemora förra året, nu har jag äntligen kommit igång med att väva av det garnet. Det knepiga är att jag inte vet vad det är för garn egentligen. Mest troligt är det någon sorts lingarn, eller möjligen kan det vara hampa. För att kolla hur garnet beter sig har jag satt upp en provväv. — Läs vidare » “När man har okänt garn är det viktigt att göra en provväv”

Disktrasor på hög i milda vårfärger

Beräknade senaste disktrasevarpen efter konstens alla regler. Jag tog hänsyn till det spill som alltid blir i början och slutet när varpen ska knytas in i vävstolen. För att få fram bra siffror att räkna på vad gäller krympning av olika slag slog jag i mina vävböcker. Trots dessa grundliga beräkningar blev det inte som avsett, invävningen blev större än väntat och således räckte inte varpen så långt som jag tänkt mig. — Läs vidare » “När teori och verklighet inte stämmer”