Indianskarv – ett enkelt sätt att förbereda mattrasor

Jag har tidigare skrivit om hur jag suttit och sytt ihop mattrasor på symaskin för att få så långa remsor som möjligt.

Den här gången har jag provat en ny, lite rationellare, teknik för att sätta ihop dem till en lång remsa. Jag fick tipset i en vävgrupp jag är med i på facebook.

Smidiga skarvar

Mina första tester i vävstolen visar att det blev smidiga skarvar, har bara provat i mattvävstolen där jag använder dubbla trasor dock. Men jag tror det kan fungera även för traslöparna, då skarven i princip fungerar som en överlapps skarvning. När man väver kan man behöva dra isär skarven lite för ett smidigare resultat.

Tekniken kallas indianskarv och går ut på att man “trär ihop” sina matttrasor med varandra, så att de bildar en lång remsa helt utan att man behöver sy ett enda stygn.

Detta gör det även till en teknik man kan använda oavsett vart man sitter och jobbar med mattrasorna.

Så här går det till, steg för steg:

Spetsklippta ändar på trasan
1. Klipp ändarna spetsiga (ger mjukare skarv) och gör ett snitt mitt på trasan. Snittet bör vara ca 1-1,5 cm och vara placerat med huvuddelen inom spetsen på trasan.
Trasor träs samman
2. Trä änden från trasa 1 (den som sitter på nystanet om du börjat nysta) genom skåran på trasa 2.
Trasorna träs samman
3. Den andra änden på trasa 2 träs genom skåran på trasa 1.
Slutresultatet
4. Dra samman skarven, tänk på att inte dra åt för hårt (blir som en knut om man drar för hårt). Skarven ska vara mjuk och smidig.

Allt som allt är det helt klart ett smidigt sätt att skarva trasorna, rationellare än att sitta och sy ihop trasorna, ingen risk att trasorna glider i sär i väven, ger definitvt en snyggare skarv än att klippa trasorna med hörn, även om det sistnämnda nog är rationellast vid själva trastillverkningen.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.