Bordsvävstolen har fått “kläder”

Bordsvävstolen står tom på köksbordet
Bordsvävstolen

Bordsvävstolen flyttade egentligen hit för flera månader sen, hittade den gratis i en loppisgrupp på facebook redan i höstas. Varpen drogs i ärlighetens namn på för några veckor sen, jag kom mig bara inte för att skriva direkt, väva och prova var för roligt.

Orsaken till att det tog så lång tid att få varp pådragen är enkel, jag visste inte riktigt vad jag skulle väva i den. Till slut blev det en varp av turkost cottolin, planen är att testa lite olika vävtekniker.

Första egna varpen

Varpfläta av turkost cottolin
Varpfläta av turkost cottolin

Det är även den första varp jag inte köpt utan varpat själv. Har konstruerat en liten varpram att ha bakpå den stora vävstolen.

Första prototypen för varpramen gjorde jag med material jag hade hemma, ett par överblivna reglar och lite kraftigare blompinnar. Dock är det svårt att borra rakt med en vanlig handhållen borrmaskin, så lite svordomar blev det vid varpningen.

Det fungerar rätt bra att varpa på det viset, men jag tror jag överdrev lite med längden på min varp. Ungefär 8 meter blev pådraget totalt, det räcker till många prov, men det kanske inte är så dumt egentligen.

Skrubbdukar och disktrasor

Tre disktrasor vävda i olika tekniker
Disktrasor i olika tekniker

Resultatet som kommer ur bordsvävstolen har hittills blivit några disktrasor och en “skrubbduk” för ryggen, dock är det lite dåligt riv i den, då garnerna är lite för mjuka för det, men man kan i alla fall tvåla in sig ordentligt på ryggen.

Jag har ett antal meter kvar på varpen, blir nog i alla fall minst en “skrubbduk” till, finns kanske nån teknik som i sig ger bättre riv.

Som disktrasor sett är varpen tyvärr lite i smalaste laget, men jag begränsades av medföljande utrustning. Som kompensation gör jag dom lite längre, så dom blir rektangulära.

Självklart kunde jag väntat med att varpa och dra på tills jag kompletterat, men jag tyckte bordsvävstolen varit naken länge nog, och jag ville prova hur den var att väva med.

One thought on “Bordsvävstolen har fått “kläder”

 1. Mary-Ann Abelt

  december 13, 2022 at 2:49e m

  Hej Anna.
  En likadan som du har flyttade hem till mig i höstas men jag vet inte vad den heter. Skulle va roligt att få lite kunskap om den 🤔☺️

  Permalink  ⋅ Svara
  • Author

   Anna

   december 13, 2022 at 3:30e m

   Hej,
   Vet tyvärr inte så mycket om den jag heller. Troligen tillverkad av Marks för många år sedan, en liknande har också tillverkats av Toika (Leena heter den modellen), osäker om den är i tillverkning fortfarande.
   Jag har bytt ut den jag hade mot en “Göta” vävstol, det är en hopfällbar modell med trampor som har ungefär samma vävbredd.

 2. Karin Lefvert

  juli 21, 2017 at 3:46e m

  Hej! Jag har köpt en bordvävstol som heter Bohusvävstolen. Den har två solvupphängningar som man “flyttar” upp och ned. Min fråga är: kan man väva annat än tuskaft i en sådan vävstol?? Tänker göra disktrasor i första hand. Tacksam för svar.
  Vänliga hälsningar
  Karin Lefvert
  (Har mejladress, karin.lefvert@telia.com)

  Permalink  ⋅ Svara
  • Author

   Anna

   juli 21, 2017 at 4:20e m

   Tyvärr är det så att det bara är tuskaft du kan göra i en sådan vävstol. Det du kan göra för att få lite “liv” i disktrasorna är att hoppa över något rör i skeden med jämna eller ojämna mellanrum, och på så vis skapa glesränder som bildar ett mönster.

   Finns dock mycket man kan göra med färgeffekt, det vill säga man använder olikfärgad varp och inslag för att skapa mönster. Mycket av det kan göras i vanlig tuskaft.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.