Tillverkning av mattrasor

mattrasor
Mattrasor på balkongen

Sitter på min balkong och river mera mattrasor, och tänker på hur oändligt många timmar mormor måste ha suttit på sin veranda och gjort detsamma, fast jag tror hon klippte oftare än hon rev. Jag gillar att rationalisera, det går lite fortare att riva och det sliter framför allt inte lika mycket på händerna.

Kommer ihåg alla somrar man hälsade på hos mormor och hon satt med en skjorta, ett par byxor, ett lakan eller vad som nu skulle bli mattrasor och klippte medans hon höll koll på vilka som cyklade förbi ner till byns badplats, man fick alltid en rapport när man kom.

Mormor vände när hon kom till kanten så det blev en så lång remsa som möjligt, och putsade undan “öronen” i vändningen, till en början gjorde jag likadant. Numer har jag provat lite andra varianter som tycks vara vanligare bland vävare idag, både dom som har vävandet som yrke på ett eller annat sätt och dom som väver mer på hobbynivå som mig.

skurna mattrasor
Skurna mattrasor på gång

En vanligt förekommande och rationell variant är att man klipper/skär till en bit innanför kanten och sedan syr ihop ändarna lagda en remsas bredd omlott och sedan klipper isär till en enda lång remsa, gäller att ha tungan rätt i munnen när man syr dock, kan lätt bli lite trassligt med dom skurna remsorna.

Denna metod är snabb och rationell, men det finns en liten hake, skarven mellan alla remsor sys ihop ganska rakt, vilket gör att den kan synas i väven, vilket inte är önskvärt. Mattor är lite mer förlåtande än löpare då jag oftast har dubbla trasor när jag gör mattor vilket gör att man kan gömma skarvarna lite bättre.

På senare tid har jag helt sonika gjort många remsor som inte är ihopsydda alls. Denna metod är rationell vid tillverkningen, det är i princip bara ett moment, att skära remsorna, men ger än sämre rytm vid vävandet då man måste skarva oftare i väven. Att göra på det här sättet fungerar bra när man ska göra löpare, dels är dom smalare så en remsa ger fler varv, dels så har man ofta lite tätare färgväxlingar och mönsterinslag i löpare än mattor för proportionernas skull.

Optimal metod borde vara att sätta sig och sy ihop remsa för remsa diagonalt, så att man efterliknar den metod man använder vid skarvning under vävandet så mycket som möjligt, då man brukar snedklippa och lägga omlott för att få smidiga och osynliga skarvar. Att göra på det här viset är inte rationellt vid tillverkningen, men borde ge en bättre rytm vid vävandet, och kan således vara mest rationellt om man ser till helheten.

Tills vidare så gör jag ensamma remsor, sen blir nog eventuell ihop sömnad i samband med att jag ska använda just den färgen.

One thought on “Tillverkning av mattrasor

 1. Herberth Nordmark

  maj 6, 2021 at 9:21f m

  Hur kan jag blu av med säkgkläer, kläder mm som kan förvandlas till mattrasor. Jag vill inte kadta dom i soporna.

  Permalink  ⋅ Svara
  • Author

   Anna

   maj 6, 2021 at 3:36e m

   Det är nog inte helt enkelt att svara på och beror till viss del på vart du bor, men om du använder till exempel Facebook finns många köp/sälj/skänkes grupper, somliga mer allmänna andra specifikt för hantverk. Annars går det kanske att hitta en lokal vävstuga eller sätta in en annons i någon lokal tidning.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.