Besök på en västuga

Har grunnat ett tag på att kika in på nån vävstuga, eventuellt även gå med i en vävstugeförening, fast känner inte riktigt att jag har ett egentligt behov att vara på vävstuga då jag ju har tre vävstolar själv. Det finns säkerligen en del kunskap på vävstugorna som jag saknar, så det kan ju vara en orsak att gå med.

En annan orsak som jag kommit fram till är att man kan få möjlighet att prova lite nya tekniker, utan att för den skull dra på en egen varp (oftast är minsta du kan köpa 10 meter på en varprumpa) för att testa nåt speciellt. I många fall kan man givetvis väva mer än en teknik på samma varp, men vissa saker (ripslöpare till exempel) kanske man inte vill göra fullt så mycket av, är ju inte så många möjliga variationer på den varpen, färgen är given även om man kan göra lite olika mönster.

Inspiration

Inspiration finns det en hel del av så klart, och det är just var jag inhämtade igår när jag besökte öppet hus på Gustafs Vävstuga. Det fanns en del trevliga varianter på mattor som jag skulle kunna göra med den utrustning jag har idag.

Rutig matta
En rutig matta i halvdräll, tjock och stadig.
Matta i halvkrabba
Matta i halvkrabba, stadig och trevlig kvalitet.
Randig matta
Randig matta med längsgående effektrand.

Ska bli spännande att prova väva någon av dessa mattor, ska bara lista ut bindningarna i de olika mattorna.

Den till vänster har jag i alla fall en beskrivning till, så det ska nog gå bra, den i mitten är det angivet vad det är för teknik så det borde inte vara så svårt att finna en beskrivning till den, eller i alla fall en solvnota för tekniken. Mattan till höger blir nog lite mer jobb att få fram, men tror att effektränderna är spetskypert, det ser i alla fall ut som om det skulle kunna vara det.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.