Om mig

Vem är jag?

Jag är en dalkulla som har kommit till åldern 40+, boende i Säter med min make och två katter. Katterna försöker på olika sätt “hjälpa” mig med vävningen, vanligen genom att lägga sig i vägen när jag ska skära, eller riva, mattrasor.

Den vävstol jag har i köket är en populär sovplats, i synnerhet när jag sätter mig ner för att väva en stund. Än så länge har dom inte försökt använda den lilla hopfällbara vävstolen som sovplats, men dom gör regelbundna kvalitetstester, både på varpen och det redan vävda.

Drömmen är att hitta ett stort hus med plats för alla vävstolar och mitt lager av mattrasor utan att det behöver bli trångt. Vi behöver inte så mycket boyta har vi kommit fram till, men desto mer utrymme till våra fritidssysselsättningar.

Det är väl egentligen först de senaste 3-4 åren som vävningen verkligen tagit fart för mig, tidigare blev det mer sporadiskt och vävstolen stog långa stunder övergiven, men det tar jag igen nu.

Jag har på senare tid blivit invald i styrelsen för Handvävarna i Dalarna och Västmanland, som är en region till Riskvävarna som samlar handvävare över hela landet.

Mina väverfarenheter.

Min mormor är den som en gång för länge sedan visade mitt barna jag hur man väver, tror jag kan ha varit nånstans runt 10-12 år gammal, möjligen rent av något yngre, när jag första gången provade hennes vävstol.

Tyvärr var jag väl då inte tillräckligt intresserad av vävning då, så jag hade egentligen väldigt dåliga förkunskaper när jag fick förmånen att ärva hennes vävstol, som tur är satt redan en varp på så jag behövde inte lära mig alldeles från grunden på en gång.

Jag kom ihåg att hon dubbeltrampade i en viss ordning för att få fram ett mönster, rosengång, dock hade jag aldrig varit med och dragit på varp eller solvat innan jag tog över vävstolen så jag solvade glatt efter första bästa solvnota jag hittade på nätet.

Det fungerade inte alls med hennes trampning för rosengång (hade solvat rakt genomgående 12341234). Tillbaks till datorn och söka mer specifikt efter solvning för rosengång, och sen dra ur trådarna och börja om. Resultatet blev denna gång det förväntade, jag hade lyckats knäcka första gåtan 🙂

Comments are closed.