Mattrasor – Hur mycket behöver man?

Plastbackar och banankartonger i staplar visar på mängden av material
Det material som syns på bilden, plus lite till, är det jag försöker gå igenom och sortera

Ja, det beror självklart på hur mycket man väver med just mattrasor. Om man som mig väver mycket trasmattor behövs hel del.

Jag har genom åren samlat på mig rätt mycket mattrasor. Somligt har jag fått färdiga i nystan och andra har jag rivit eller skurit själv från gamla lakan och påslakan.

Nu ägnar jag en del av semestern att försöka sortera upp mitt lager. Det tar tid. Men jag kommer nog till någon sorts ordning till slut, hoppas jag.

Ett första steg är dock att hitta alla som består av samma tyg. Sedan får man kolla hur många som är tillräckligt lika för att matcha med varandra när man syr ihop dom. Två-tre olika nyanser som varvas blir ofta en snyggt melerad väv när man sätter igång.

Än så länge har jag bara tömt två banankartonger. Sen att mycket av de mattrasor som låg in kartongerna nu ligger i påsar i en gammal spjälsäng för fortsatt sortering, det är ju en annan sak 🙂

tre ljusa trasbollar, nystan av mattrasor
Snygga rund trasbollar

Vissa nystan är väldigt prydliga, perfekt runda. Tyvärr brukar dom nystanen ofta bestå av olika långa remsor, så där återstår en del jobb med att sy ihop remsorna innan vävning.

Olika nystan av mattrasor i en kartong

Som synes är lådorna ibland ganska friskt blandade, med både stora och små nystan.

De allra minsta hamnar i en tvättkorg. Det handlar om färger som det inte är tillräckligt stor mängd för att göra ränder i en matta till exempel. Dom mattrasorna används som till exempel effektinslag eller till förvävningen.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.