Stickmaskin: nu har jag något nytt att lära mig

Nu finns det ytterligare en sak för mig att leka med uppe i min hobbylokal. Förutom tre vävstolar står där numera också en stickmaskin, med tillbehör.

Då jag aldrig jobbat med stickmaskin förut blir det ju lite spännande att se vad den klarar. Jag stickar ju inte för hand heller, även om lärt mig hur man gör en gång i tiden.

Det går helt klart fortare att sticka på maskin. Så kanske kan det rent av komma nåt användbart ur den vad det lider. Än så länge handlar det mest om att lära mig. Dagens lärdom är att jag nog måste handla garn.

Knittax stickmaskin

Stickmaskinen är en Knittax Automatic II (eller möjligen III), märkningen är lite förvirrande. På själva släden, den som ser ut som ett handtag och som man för garnet övernålarna med, står det Knittax Automatic II. Däremot på en ettikett på själva huvuddelen står det Knittax Automatic III, vilket det också gjorde på kartongen som angivet innehåll.

Stickmaskinen var nog rätt oanvänd när jag fick hem det. Tidigare ägare verkar bara ha öppnat kartongen och tagit ur bruksanvisningen och läst, den är nämligen borta. Som tur är finns det mesta att hämta på Internet.

Otaliga youtube filmer och några dokument har jag hittat som handlar om stickmaskin, de flesta filmer dock inte specifikt denna modell. I grund och botten är tekniken är dock densamma oavsett modell. En märkbar skillnad är att knittaxen inte ska behöva vikter medans det tycks vara väldigt vanligt bland andra modeller.

Eftersom stickmaskinen troligen aldrig varit uppackad, så behövde den göras rent och smörjas innan jag kunde provsticka. Resultaten har varit högst varierande. Det jag dock kommit fram till är att jag inte hade några stickgarner lämpliga för denna modell. Ska prova med mitt cottolin, borde funka rätt bra i grovlek.

Stickmaskinen är i vad som anges som standard storlek. Detta innebär att garn som en handstickare skulle haft stickor i storlek mellan 2 och 4 till fungerar på denna maskin. Vad gäller garn avseda för stickor 4 beror mycket på hur dom är spunna, släta garner fungerar antagligen bäst.

Del av stickmaskin där släden syns och ett litet arbetsprov som ligger på stickmaskinen
Efter en del fix och försök så är stickmaskinen nu i bruk och jag kan börja leka och lära mig hur det fungerar rent praktiskt.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.