Smider planer på att sticka en sjal

Har ägnat en stor del av in julledighet åt att dona med och fortsätta lära mig hur stickmaskinen fungerar. Jag kommit en bit på väg. Än så länge enbart ägnat mig åt stickning på huvudbädden och lite handmanipulerade stygn. Nu tänker jag omsätta dessa nyunna kunskaper i praktiken och sticka en sjal.

Nåväl det är inte första försöket att sticka en sjal, provade för ett tag sen sticka en efter mönster i en stickmaskinsgrupp på Facebook. Resultatet blev så där men det var lärorikt. Några tappade maskor upptäcktes när jag tagit ur den från stickmaskinen och garnet tog slut innan det var klart. Lite snopet men när man inte vet vad man har för garn kan det lätt bli så. Tror jag kommer repa upp den sjalen och återanvända garnet till nåt annat.

Rengjort och isärplockat

Maskinen är i alla fall ordentligt rengjord och smord, nu under julhelgen plockade jag ur alla nålar samt platinahakar (ser till att stygnen hålls ner, istället för tyngder som annars är vanligt) och gjorde rent. Tidigare har jag skruvat isär nålföraren (även kallad släden) och rengjort och smort upp rörliga delar.

Stickmaskinsnålar ligger på tork på ett tyg. Stickmaskinen syns i förgrunden.
Nålar på tork efter att ha badat i rengörings sprit. Viktigt att inte använda nåt som kan bidra till rostangrepp.

Det var faktiskt lättare än jag trodde att ta loss platinahakarna och nålarna. Och det är ju bra eftersom det är något man behöver göra med jämna mellanrum. Regelbundet underhåll är viktigt.

Enkel sjal att svepa runt axlarna

Efter att ha inhandlat lite olika garner, framförallt för att se vilken typ av garn som fungerar bra, har jag nu bestämt mig för att sticka en sjal med ett enkelt hålmönster.

Har hittat ett akrylgarn som är mjukt och gosigt på Amazon (Lisa Premium från gründl) har 500 gram och om mina beräkningar utifrån provstickningen stämmer kan det blir bortåt en två meter lång sjal. Garnet är egentligen lite väl grovt för en standardstickare som knittaxen är, men att använda varannan nål ger ett bra resultat.

En bit stickat i grått med hålmönster som går diagonalt med några varv emellan.
Provstickning för sjal.

Om det blir bra så kommer jag skriva upp hur jag gjorde och dela med mig av mönstret, det är i alla fall enklast möjliga med slätstickning och regelbundna hål som enda mönster. Eventuellt kommer jag göra en fläta i kanterna för att motverka att det rullar sig. Troligen även en liten fåll av samma anledning.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.