Disktrasor i provväven

Fyra handvävda disktrasor med olika mönster
Fyra disktrasor som alla är vävda i samma solvning, men trampade på olika sätt.

Just nu jobbar jag mest i bordsvävstolen. Den ger mig möjlighet att prova lite olika tekniker, och även jobba in mig på att väva med tunnare garner, utan att behöva dra på varp i en av de stora vävstolarna.

Disktrasor i olika mönster

Resultaten av mina tester blir små disktrasor, än så länge är alla olika om än inte alltid stora skillnader.

Det jag provat på dessa fyra disktrasor är hur många olika strukturer man kan få ut ur samma solvning.

Förutom de fyra varianterna på bilden hade jag ritat upp för en femte, men den blev inte provad i praktiken den här vändan, jag hade helt enkelt för bråttom att klippa ner.

Jag visade även tidigare upp några av de disktrasor som blivit klara, nu har det alltså blivit fyra till som tvättats och fållats och är redo att användas.

Fel blir till nya mönster

Små fel smyger sig ibland in när jag ska rita upp solv- och trampnotorna för att passa till bredden på min vävnad. Detta ger nya mönster, som ibland blir riktigt bra, andra gånger kanske inte fullt så lyckade.

Jag försöker hela tiden dokumentera hur jag solvat och trampat de olika disktrasorna, så jag sedan vet vilka tekniker det är värt att skala upp till andra projekt.

Har haft ett par riktigt lyckade varianter hittills, och en hel del som är bra men kanske inte toppen. Än så länge inget som blivit alldeles på tok och omöjligt att använda som tur är.

Försökte mig på gåsögon

I vävstolen, försök till gåsögon.
Tänkte göra gåsögon, men det blev ett fel i solvningen.

Hade en plan på att väva i en teknik som kallas gåsögon. Började med att rita upp en solv- och trampnota i weavepoint för att få en storlek på ögonen som var anpassad till vävens bredd.

Gick nästan bra. Insåg efter att ha vävt en bit att jag lyckats få in ett fel i solvningen. Som tur är så är det i alla fall konsekvent inlagt så det blir bra ändå, med anpassad trampordning.

Vad man ska kalla mönstret vet jag inte, men det blir i alla fall trevligt.

One thought on “Disktrasor i provväven

 1. Lena nordberg

  mars 26, 2024 at 6:50e m

  Hej har precis köpt en lika dan vävstol idag men kan även ha den på ställning med trampor. Undrar om du kan hjälpa mig hitta instruktioner hur man fäster trapporna och spakarna. Vill så gärna komma igång tack på förhand
  Skicka gärna svar till min mail.
  Lensuss@hotmail.com

  Permalink  ⋅ Svara

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.