När teori och verklighet inte stämmer

Beräknade senaste disktrasevarpen efter konstens alla regler. Jag tog hänsyn till det spill som alltid blir i början och slutet när varpen ska knytas in i vävstolen. För att få fram bra siffror att räkna på vad gäller krympning av olika slag slog jag i mina vävböcker. Trots dessa grundliga beräkningar blev det inte som avsett, invävningen blev större än väntat och således räckte inte varpen så långt som jag tänkt mig.

Invävning

Förutom det krymp som blir vid tvätt har man även något som kallas invävning att ta hänsyn till. Invävning är den skillnad som är mellan den råa varpen och det vävda i längd. Orsaken till invävning är att varpen måste gå upp och ner mellan inslagstrådarna. Det är bland annat grovleken på inslagen avgör hur stor invävning man får.

Varptrådar går över och under inslaget för att illustrera hur invävning uppstår
Illustration för hur varptrådarna (grönt och rött) går runt inslaget (svart)

Teori och verklighet

I teorin borde det inte blivit så stor invävning att ta hänsyn till, jag har vävt med relativt tunna trådar, men slutresultatet visar på en mycket högre invävning än jag beräknat på. Detta kan ha två orsaker.

Det ena är att jag mätt fel när jag mätte upp varplängden på varpan. Det blir ju inte samma procentsats om varpen till exempel vore en halvmeter kortare än jag avsåg varpa den.

Den andra orsaken är att jag helt enkelt använt fel siffror i de förberedande beräkningarna och det är teorin som är felaktig från början. De teoretiska beräkningarna baserade jag på siffror från olika vävböcker och vävnader med samma typ av garn och inslag.

Dock är det så att olika vävsätt också påverkar hur stor invävning det blir, så det kan bero på att de vävnader jag utgått från inte haft samma vävteknik som grund.

Disktrasor igen

Disktrasor på hög i milda vårfärger
Åtta disktrasor i milda vårfärger

Oavsett vilken orsak den stora felberäkningen har, så är summan i alla fall att av de tänkta 10 disktrasorna blev det bara åtta.

Även denna gång solvade jag för gåsögon men har trampat dom lite olika. Det är roligare att experimentera med hur man kan variera i vävstolen än att följa ett givet mönster.

Inför nästa omgång så ska jag revidera min beräkning av varplängd utifrån det resultat jag fick från den här omgången. Det är ju alltid bättre att använda egen data än kvalificerade gissningar, om än gjorda med utgångspunkt från liknande projekt.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.