Båga, båga och båga lite till

Ihoprullad matta i blå och vita toner sedd från sidan
Ihoprullad kypertmatta direkt från vävstolen

Har precis suttit och knutit frans på min kypertmatta. Upptäckte en sak som tyvärr inte var så bra som jag trodde. I början av mattan blev franskanten rak och fin, där har jag tydligen varit duktig på att båga mattvarps inslagen.

Slutänden däremot är en helt annan historia. Jag har bågat inslagen för lite så kanterna dras ihop av inslaget. Detta ger en bubblig och ojämn franskant. Mattan kommer helt enkelt inte ligga platt mot golvet som det är nu.

Inte så mycket att göra åt just nu, men försöker spänna ut kanten lite i förhoppning om att det i alla fall ska bli lite bättre.

Båga inslagen ordentligt

Som nämnt i tidigare inlägg så finns något som heter invävning att ta hänsyn till, inte bara i varpriktning utan även i inslagsriktning.

För att kompensera invävningen i inslagsriktningen måste man lägga inslagen löst, man säger att man bågar inslaget. Flera mindre bågar är bättre än en stor, sen är det bra att trampa om skälet innan man slår till så man låser inslagets plats och på så vis får en jämnare fördelning av inslagets längd.

Jag tycker jag gjort lika både i början och i slutet, men uppenbarligen har jag inte gjort det. Det som retar mig mest är att jag borde anat att nåt var galet när inslagen inte packade sig så som dom borde.

Avslutande mattvarpskant medans mattan är i vävstolen
Inslagen med mattvarp har inte packat sig som det borde

Tar med mig lärdomen till nästa projekt

Självklart är det tråkigt att upptäcka att resultatet inte blev så bra som man ville, men man får se det som en erfarenhet och ta lärdom av det. Än så länge är jag ju bara lärling i vävstolen, även om jag hållit på några år nu, så jag har mycket kvar att lära.

Det kommer säkert bli fler misstag på min vidareutveckling som handväverska också.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.