Mattrasor: Hur ska man tänka med mönstrade tyger?

Klippt med vändning i kanten

Jag har ju rätt mycket mattrasor som jag fått, mycket är välgjorda trasor, annat lite mindre så. Just idag så tog jag en trasboll som hade rivits med vändningar i kanten.

Metoden är effektiv, du får en lång sammanhängande remsa när du sen ska väva. Dock blir det ofta lite knöligt när man kommer till dessa vändningar i väven. Därför föredrar jag att sy ihop trasorna för att slippa dessa vändningar.

Dagens arbete blev därför att ta detta nystan och bit för bit riva isär remsorna helt och sedan sy ihop dem. Efter en liten stund blev det uppenbart att den person som rivit dessa mattrasor nog inte tänker som jag. Fast kanske ändå. Av längden på trasorna att döma så har dom gått från långsida till långsida, trots att det som nog är vanligast är att gå kortsida till kortsida, så någon tanke borde det ha funnits med valet.

Varför spelar detta roll? Jo, mönstringen på mattrasorna är ju grunden till hur trasmattan, eller traslöparen, kommer bli när den är klar.

Hade det varit tillräckligt mycket av detta tyg för att göra en hel matta hade det säkert kunnat bli en trevlig effekt att riva på det här viset, med partier som är ljusare och partier med mer färg. Ett nystan kommer inte riktigt räcka så långt, så då blir det nog ett lite mer tokigt slutresultat.

På bilden nedan syns att det blir olika partier. I just det här fallet skulle nog jag valt att göra remsorna på andra ledden. Dels för att det troligen, utan att ha sett det kompletta tygstycket, skulle gett en jämnare fördelning av de ljusa partierna.

One thought on “Mattrasor: Hur ska man tänka med mönstrade tyger?

 1. Ann Svensson

  oktober 8, 2022 at 12:40e m

  Tycker att det är jobbigt att klippa och även riva trasor tänkte att skaffa skärmaskin vilken rekommenderar du eller skärmatta och kniv hur många lager tyg ?

  Permalink  ⋅ Svara
  • Author

   Anna

   oktober 8, 2022 at 12:53e m

   Jag har inte provat någon skärmaskin alls så där kan jag inte ge dig en rekommendation.

   Jag river eller använder skärmatta + rullkniv.

   Är det riktigt långa tygstycken där jag vill ha ut trasorna på längden är det oftast lättast att riva då det kan bli väl tjockt att vika ihop tillräckligt för att få plats på skärmattan.

   Hur många lager beror på kvaliteten på tyget, samt på hur vass (ny) själva kniven är. Men en 6-8 lager brukar kunna fungera om kniven är ny och det inte är ett allt för kraftigt tyg.

  • Kerstin Refwelin Bjerkman

   januari 4, 2024 at 2:01e m

   Jag använder en Metabo bandsåg vilket ger fina remsor utan trådar. Rullar tyget i lagom längder först.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.