Virkning: Fnatt på korgar och tunisisk virkning

Jag vet att det var ett tag sen jag skrev något här. Så vad har jag då haft för mig?

Jo, jag har virkat en del. Det har blivit en hel del korgar, men även mössa och tub sjal till min gudson och hans bror.

Ett gäng virkade korgar i olika storlekar och former.

Korgarna är virkade med så kallat t-shirt garn (även kallat bandgarn), vilket innebär att det är skurna remsor av trikå eller i vissa fall, rundstickade trikåband. Väldigt trevligt material till just korgar.

Korgarna blir stabila, det går ganska fort att virka, speciellt med lite grövre garn. De flesta korgar som syns på bilden är virkat med vad som på engelska kallas “waistcoat stitch” eller “knit stitch”.

Nackdelen med att lära sig virka, eller vilket hantverk som helst, med hjälp av YouTube är att det allra mesta du hittar är på engelska. Så jag har således ingen aning om vad mönstren/maskorna heter på svenska. Upplys mig gärna om ni känner till svenska namn på dessa.

Just nu håller jag på lära mig Tunisisk virkning, även kallat krokning eller Afghansk virkning.

Det är en uppsjö av både tekniker och utrustning. Den enklaste virknålen ser ut som en kombination av virknål och vanlig rak sticka.

Det finns även speciella virknålar för att virka runt, både med och utan kabel mellan. De Virknålar som är avsedda för rundvirkning har en krok i båda ändarna, och kan vara en och samma eller två virknålar med en kabel mellan (kan jämföras med strumpstickor och rundstickor). För större projekt finns även en virknål som sitter i hop med en kabel och som har ett stopp i änden av kabeln.

Bilden visar en tunisisk virknål med ett litet virkat prov.
Tunisisk virkning.

E-post adressen kommer inte publiceras. Namn och e-post måste fyllas i

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.